BOEM TORTA! OVA RASKOSNA TORTA PUNA LJESNJAKA I COKOADE!



Boem je stvarno kralj među kolačima i ja ga obožavam jer je okus prženih lješnjaka nešto najfinije što mogu zamisliti.Pa evo i moje verzije.
SASTOJCI
BISKVIT
10 bjelanjaka
200g secera
200g mljeveni ljesnjaka
50g kakao
ŽUTI FIL


10 zumanjaka
500ml mlijeka
200g secera
1 vanilin secer
3 kasike uvrh brasna
BRAON FIL
5 jaja
200g cokoalade
200g secera
1 kasika brasna
200g margarin aza kreme
DEKORACIJA
1 slag vanila
ljesnjaci mljeveni za posipanje
cokolada
PRIPREMA
1.
Biskvi:Polupamo jaja odvojimo bjelanjke od zumanjaka.Mikserom izmutimo bjelanjke,u njih uvjek dodam malo soli da se bolje izmute.Zatim dodamo mjevenene ljesnjake,kakao i izmjesamo Vecu tepsiju onu od sporeta oblozite kuharskim papirom,i nanesemo biskvit,poravnamo i pecemo.Ovaj put sam pekla u okruglom kalupu za tortu.Prepolila sam tjesto na tri djela i svaki pekla zasebno. Pecemo25 min na 180C.
2.
Pripremamo zuti fil:U sud sa zumanjcima,dodamo secer,i mutimo mikserom.Zatim dodamo v.secer i nastavimo mutiti dok se secer ne rastpi.Dodamo brasno i izmutimo.Na sporet sipamo mlijeko i dodamo sadrzinu iz suda.Mjesamo zicom za mucenje.Kad fino prokuha i krema dobije gustinu sklonimo serpu sa sporeta.Nekoliko puta dok se hladi ja promjesam kremu.
3.


Pripremamo braon fil:U veci sud polupamo jaja,dodamo secer i 1 kasiku brasna, mutimo mikserom.Krem nastavimo kuhati na pari.Cokoladu lomomo na komadice i dodamo u sud i mjesamo.Jedno 15 minuta kuhamo ili dok nam krema ne postane gusta.Sklonimo i dobro ohladimo.
4.
Margarin dobro izmutimo mikserom i samo dodamo u braon fil I sve dobro izmutimo.Stavimokreme malo u frizider da se lijepse stegnu,tako ja uvjek radim.Zuti fil ima okus kao fil od princeski,tako da netreba margarin.Mozete ga samo malo izmiksati.
5.
Finalni postupak i slaganje:Sa biskvita skinite pek papir i prvu koru stavite na pladanj.Prvo mazemo žuti fil,pa na njega braon.Stavimo drugi biskvit i opet zuti pa braon.Zavrsimo trecom korom.Ako ste radili biskvit u plehu od rerne samo ga presjecite na tri iste kore.
6.
Tortu najbolje peci dan prije da se lijepo ohladi,ukrasavati mozete taj dan kad je budete sjekli.I kolicinu ljesnjaka u biskvitu mogu zamjenuti orasi.Fila braon ostane i da ukrasite tortu svu.
coolinarika.com

Preporučujemo da pogledate:

  • Grandisimo torta Po sastojcima se vidi da je odlična. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KORA: 18 belanaca 18kasika secera 24kasika m… Read More
  • TORTA DIABOLIKA Opet nesto brzo i jako jednostavno. Odlicna cokoladna torta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI • 3 kom jaja • 150gr … Read More
  • DVOBOJNA LEDENA ČOKOLADNA TORTA Super je, veoma kremasta! SASTOJCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biskvit 3 manja jaja 7 dag šećera 7 dag brašna 2 žlice … Read More
  • TORTA OD MALINA I MLEČNE SLATKE PAVLAKE Sklop ukusa i mirisa je fenomenalan, maline, mlečna slatka pavlaka i puter… Odlična tortica, bez pečenja… Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygo… Read More
  • VANGL TORTA Baš je torta sočna i izdašna i brzo se pravi, a biskvit mi je super. SASTOJCI 6 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10 žl… Read More
  • DVOBOJNA LEDENA COKOLADNA TORTA Predivna je, kremasta. SASTOJCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biskvit 3 manja jaja 7 dag šećera 7 dag brašna 2 žlice kak… Read More
  • KEKS TORTA SA SLATKOM PAVLAKOM. Torta je zaista jednostavna za pripremu i odlicnog je ukusa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI • oko 700 gr keksa •… Read More
  • TORTA ČAROBNICA! Prava čarobnica od ukusa! Torta je prekrasna, svima bih preporucila. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci Kore: mere z… Read More
  • Slana torta Torta je predivna, fini sastojci. Sastojci 5kom. Jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9 kašika Brašna 200gr. Kisele pavlak… Read More
  • SARAJEVSKA TORTA. BEZ PECENJA! Mene je odusevila mekocom i ukusom. SASTOJCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 i po pakovanje rozen kora 1,5 l mleka 5 kom… Read More