KOLAC SA BANANAMA I KARAMELOM



Jako ukusan kolac sa posebnim ukusom
SASTOJCI:
Kora:
4 jajeta
4 kasike šećera


1 dl. ulja
10 g. cimeta
1 banana
1 prašak za pecivo
1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna
Fil:
300 g. šećera


2 dl. slatke pavlake
150 g. maslaca ili margarina
200 g. šlaga u prahu
2,5 dl. mlijeka
4 banane
Dekoracija:
ribana čokolada
Priprema
1.
Rernu zagrejte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)oblozite sa papirom za pecenje,podmazite sa par kapi ulja, i slozite po dnu kolutove banane.
Jaja penasto umutite sa secerom,dodajte cimet,ulje,brasno i p.za pecivo.Sve promesajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite cackalicom da li je pecen).Ohladite.
2.

Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.

U srednju serpu sipajte secer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj sporeta i u karamelizovani secer sipajte polako zag.slatku pavlaku mesajuci sve vreme.

Vratite na sporet i nastavite sa kuvanjem mesajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.

Sklonite sa sporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promesajte.

Ostavite da se karamel ohladi.

3.

Slag u pahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro








promesajte mikserom.

Pecenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i slaga,na kremu poslazite tanke kolutove banana i premazite preostalim karamelom.

Po zelji pomocu viljuske na par mijesta "isarajte"kolac da dobijete talase ili "sare" i pospite sa ribanom cokoladom.




Posluživanje

Kolac dobro ohladite najbolje preko noci,pa sutradan rezite na kocke.

Samo da dodam jedan savijet,drugi put kada sam ga pravila povecala sam mlijeko i slag.

Znaci 300 g.slaga u prahu i 3 dl.mlijeka i savrseno je ispao.

Kako god napravite necete pogresiti.

coolinarika.com