Šamkrem šnite.



Pojavljuju se pod raznim nazivima. Jednostavan kolač-šampita na krempiti- i to je to…
Sastojci


Kore
4 jaja
8 kašika šecera
150 ml ulja
150 ml mlijeka
12 punih kasika brasna


Krempita
1l mlijeka
6 kasika secera
6 zumanaca
8 kasika gustina
3 kesice vanilije
250 ml tucenog vrhnja ili 2 kesice slaga
Šampita
500 gr secera
vrlo malo vode – samo da potopi secer
6 bjelanaca
Priprema
Kore:
1.
Ispeci 2 kore. Umutiti 2 cijela jaja sa 4 kasike secera, 75 ml ulja (manja soljica), 75 ml mlijeka i u to umijesati lagano 6 punih kasika brasna sa malom kasicicom praska za pecivo .
2.
Peci u tepsiji velicine oko 38×30cm na 180 stepeni 20 -ak min ne vise. Peci na pergament papiru.
Krempita:
1.

Prokuvati 1l mlijeka.

2.

Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika secera i 3 vanilin secera.

3.

Izmijesati 8 punih kasika gustina sa malo hladnog mlijeka. Spojiti sa smjesom zumanaca i lagano




umijesati u mlijeko i nastaviti mijesati dok se ne zgusne. Kad se ohladi bice jos gusce. Dakle, ostaviti da se ohladi.

4.









Umutiti tuceno vrhnje ili slag i umijesati u kremu.

5.

Takvu kremu istresti na jednu ispecenu koricu.

6.

Ostaviti u frizider dok pravite sampitu.





Šampita:

1.

500 gr. secera natopiti sa vrlo malo vode, ne da pliva. Staviti da vrije 3-4 min.

2.

Za to vrijeme mutiti 6 bjelanaca sa nekoliko kasika secera i sokom od pola limuna.

3.

Vreo sirup polako umijesati u bjelanca i mutiti jos bar 20 min da kad malo izvrnete posudu da ne moze saum izkliznuti.

Staviti drugu koru preko krempite i istresti sampitu pa lijepo poravnati i ostaviti u frizider da malo odstoji. Ja sam odozgo naribala malo oblatne.




Posluživanje

Umjesto gustina mogu se upotrijebiti 3 pudinga od vanilije.


coolinarika.com