Šamkrem šnite.
Pojavljuju se pod raznim nazivima. Jednostavan kolač-šampita na krempiti- i to je to…
Sastojci
Kore
4 jaja
8 kašika šecera
150 ml ulja
150 ml mlijeka
12 punih kasika brasna
Krempita
1l mlijeka
6 kasika secera
6 zumanaca
8 kasika gustina
3 kesice vanilije
250 ml tucenog vrhnja ili 2 kesice slaga
Šampita
500 gr secera
vrlo malo vode – samo da potopi secer
6 bjelanaca
Priprema
Kore:
1.
Ispeci 2 kore. Umutiti 2 cijela jaja sa 4 kasike secera, 75 ml ulja (manja soljica), 75 ml mlijeka i u to umijesati lagano 6 punih kasika brasna sa malom kasicicom praska za pecivo .
2.
Peci u tepsiji velicine oko 38×30cm na 180 stepeni 20 -ak min ne vise. Peci na pergament papiru.
Krempita:
1.
Prokuvati 1l mlijeka.
2.
Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika secera i 3 vanilin secera.
3.
Izmijesati 8 punih kasika gustina sa malo hladnog mlijeka. Spojiti sa smjesom zumanaca i lagano
umijesati u mlijeko i nastaviti mijesati dok se ne zgusne. Kad se ohladi bice jos gusce. Dakle, ostaviti da se ohladi.
4.
Umutiti tuceno vrhnje ili slag i umijesati u kremu.
5.
Takvu kremu istresti na jednu ispecenu koricu.
6.
Ostaviti u frizider dok pravite sampitu.
Šampita:
1.
500 gr. secera natopiti sa vrlo malo vode, ne da pliva. Staviti da vrije 3-4 min.
2.
Za to vrijeme mutiti 6 bjelanaca sa nekoliko kasika secera i sokom od pola limuna.
3.
Vreo sirup polako umijesati u bjelanca i mutiti jos bar 20 min da kad malo izvrnete posudu da ne moze saum izkliznuti.
Staviti drugu koru preko krempite i istresti sampitu pa lijepo poravnati i ostaviti u frizider da malo odstoji. Ja sam odozgo naribala malo oblatne.
Posluživanje
Umjesto gustina mogu se upotrijebiti 3 pudinga od vanilije.
coolinarika.com