ROGAČ PITA



Ukoliko želite pripremiti desert dan ranije, ova slasna pita od rogača i jabuka idealna je za sutrašnji svečani, obiteljski ručak.
A može se ponijeti i u goste ili na neko od cool okupljanja.
Sastojci


Za tijesto:
· 500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
· 1 žlica šećera 1Prašak za pecivo Dolcela By Podravka
· ½ žličice naribane korice limuna
· ½ žličice soli
· 2žumanjka
· 200 g maslaca
· 50 g kiselog vrhnja
· šećer u prahu za posipanje


Za nadjev:
· 200 g mljevenog rogača
· 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
· 250 g šećera
· 1Prašak za pecivo Dolcela By Podravka
· 300 ml mlijeka
· 100 ml ulja
· 50 ml ruma
· 450 g jabuka
· 2 bjelanjka
Priprema
Za tijesto:
U dublju zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, sol i lagano promiješajte.
Dodajte žumanjke i električnom miješalicom na najmanjoj brzini lagano promiješajte.
Dodajte omekšali maslac, pojačajte snagu na miješalici i miješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu. Zatim dodajte vrhnje i još kratko promiješajte.
Tijesto još malo zamijesite rukama. Podijelite ga na dva dijela i pustite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu tepsije (22X34 cm). Položite u tepsiju i napikajte vilicom.

Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev i prekrijte ga razvaljanom drugom polovicom tijesta.

Tijesto napikajte vilicom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz pećnice,

pospite šećerom u prahu i pustite da odstoji barem 30 minuta.

Za nadjev:

U većoj posudi pomiješajte rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko, ulje, rum i električnom miješalicom miješajte dok se smjesa dobro ne poveže, pa dodajte naribane jabuke i još kratko promiješajte.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u nadjev.

Posluživanje

Kolač narežite na kocke i poslužite uz hladni ili topli napitak.

Savjet

Kolač će biti ukusniji ako ga ispečete dan ranije.

coolinarika.com