Ovo je namirnica koja ubija rak prostate i rak crijeva



Supstance koje se nalaze u ljutoj papričici imaju mnogostruko djelovanje na ljudski organizam. Kemikalije koje dominiraju u ljutoj papričici zovemo kapsanoidi, a oni imaju moć da ubiju stanice raka i da produže životni vijek čovjeka.


Ljuta paprika je sastavni dio svake dijete u američkoj kulturi već jako dugo.
Ljuta paprika je biljna kultura koja se uzgaja vise od 6 tisuća godina u Meksiku, centralnim i južnim dijelovima američkog kontinenta.
Danas je Indija najveći proizvođač i izvoznik ljute paprike i proizvoda na bazi ljute paprike. Crvena ljuta paprika sadrži ogromnu količinu vitamina C i malo karotena (vitamina A). Žuta, a naročito zelena ljuta paprika, sadrži manje ovih supstanci. Paprika je također i odličan izvor kompleksa B vitamina, među kojima dominira vitamin B6. Paprika je bogata magnezijem i željezom. Visok sadržaj


C vitamina utječe na to da se željezo bolje apsorbira iz drugih namirnica, kao što su grah i žitarice.
Najnovija istraživanja dokazuju da obroci u čijem se sastavu nalaze i ljute paprike mogu da snize krvni tlak kod ljudi koji imaju problem sa hipertenzijom, mogu da reduciraju kolesterol i otklanjaju štetne materije iz krvi.
Istraživanja u Koreji pokazuju da je konzumiranje ljute paprike jedan od najpouzdanijih načina za smanjenje tjelesne mase. To znači da su ljute papričice dobre za sve one koji drže neku od mnogobrojnih dijeta. Unos ljute paprike u organizam doprinosi smanjenju apetita i ubrzava probavu pa je treba koristiti u okviru obroka, naročito u programu dijetalne ishrane. Ljuta paprika (naročito helapeno sorta) ubija rak prostate. Naučnici su također utvrdili da je ljuta paprika dobra i protiv srčanog udara.
Ljuta paprika ubija stanice raka i čuva nas od te opake bolesti
Redovan unos ljute paprike reducira stanice raka i produžava životni vijek za više od 30%, pokazala su istraživanja na miševima oboljelim od raka, čija je DNK najsličnija ljudskoj. “To znači da bi, kada bi se rezultati preveli na ljudski rod, rak bio pobijeđen”, kaže profesor Henri Peterson.
Istraživanje objavljeno u Kronici medicinskih istraživanja pokazuje da ljuta paprika sadrži sastojke koji aktiviraju TRPV1 receptore i da doprinose oblaganju crijeva novim stanicama. “Naši podaci također pokazuju da TRPV1 dijeta može da potisne i uništi kancerogeno tkivo”, navode naučnici.
Kao rezultat, naučnici preporučuju primjenu TRPV1 u kombinaciji sa COX-2, lijekom koji se koristi protiv artritisa i bola.
Crijevna flora i ljuta paprika – TRPV1 receptor ili jonski kanal prvobitno su primijećeni u čulnim neuronima gdje djeluju kao čuvari protiv toplote, kiselosti i kemikalija. Najnovije istraživanje potvrđuje da ovaj receptor postoji i u crijevnim epitelnim stanicama. Naučnici su otkrili da TRPV1 djeluje kao suzbijač tumora u crijevima.
Dr Petrus de Jong, jedan od autora ove studije, rekao je “Osnovna razina EGFR aktivnosti je potrebna da se održi normalna crijevna flora tj. normalan životni ciklus stanica u crijevima. Međutim, ako EGFR signalizacija postane neobuzdana, pojavljuje se rizik od nastajanja tumora.”
Profesor Ejal Raz, još jedan od autora iste studije, tvrdi sljedeće: “ Naši podaci ukazuju na to da pojedinci s visokim rizikom od razvoja crijevnog tumora mogu imati velike koristi od kroničnog aktiviranja TRPV1 receptora.”

Izvor: kakolijeciti.com