KROMPIR I PEČURKE U BEŠAMEL SOSU!



Krompir volim na svaki moguci nacin, jednom sam jela slican krompir ovom, kod moje tetke i odusevila sam se ukusom,izvolite...probajte i vi.


SASTOJCI:
· 4 veca krompira ( ja koristim Yukon gold )
· 8 do 10 sampinjona, krupnije secenih ( ja sam koristila baby portabello )
· 1 manji ljubicasti luk ili obican
· 100 gr salame, mljevenog mesa šta ko voli pa je sitno iseckati
· 2-3 cena propasiranog belog luka
· 1/2 kasicice svezeg timijana
· ili 1/4 kasicice suvog po ukusu sveze mlevenog bibera,
· vegete 100 mlbelog vina


Besamel sos:
· 100 gr rendanog cheddar sira
· 3 kasike neslanog putera po zelji bibera i vegete
· 500 ml mleka 3 kasikebrasna
PRIPREMA:
Slaninicu iseckati na sitnije komade pa je staviti u serpu i prziti je samo dotle dok pocne da cvrci, nemojte dodavati ni malo masnoce
U proprzenu slaninicu dodati sitno seckani ljubicasti luk, sampinjone i propasirani beli luk, prziti na osrednjoj temperaturi, cesce mesajuci, ako vam je potrebna tecnost, dodajte po malo belog vina.
Na kraju dodati ostatak belog vina, varjacom dobro izgrebati dno serpe, da skinete sve one fine sastojke, koji su vam se zalepili,prilikom przenja, dodati svezi timijan,sveze mlevenog bibera i vegete i sve dobro promesati. Ostaviti na stranu.
U drugu serpu, otopiti puter i zagrejati ga, pa dodati 3 kasike brasna i prziti brasno, mesajuci zicom za mucenje, trebate dobiti svetlo rumenu boju brasna.
U uprzeno brasno sipati mleko i neprestalno, mesajuci zicom, kuvati dok vam sos se ne zgusne. Dodati narendani sir.
Sve dobro izmesati da vam se sir sjedini i otopi sa besamelom, dodati sveze mlevenog bibera i malo
vegete ( pazite da ne presolite, jer ste vec dodali vegete u sos od pecuraka )

U besamel dodati smesu od pecuraka, sve dobro promesati da se sjedini.

U tu smesu dodati krompir, koji ste dobro oprali, te ga isekli na snitice 7-8mm debljine, ali ga ne ljustite.

Krompir dobro izmesati sa sosom, da svaki krompir bude uvaljan u sos.

Sipati u posudu u kojoj cete peci, ja sam pekla u okrugloj tepsiji 30cm precnika, meni je ostalo malo putera od otopljenog putera pa sam prelila preko, vi ne morate uopste vise dodavati masnoce, nije potrebno.




Tepsiju zatvoriti sa folijom svuda okolo pa peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 40 do 50 minuta, onda skinuti foliju pa peci jos 10 do 15 minuta dok ne dobije zlatno zutu boju.

Posluziti sa nekim pecenim mesom ili samo sa salatom

Bon Appetit!!!

coolinarika.com