MALE PRHKE ORAHNJAČE!



JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, UKUSAN I IZDAŠAN…
Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata…
SASTOOJCI


ZA PRHKO TIJESTO
2 žumanjka
60 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela By Podravka
200 g maslaca
1 limun

180 g kiselog vrhnja

450 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka

1 vrećica Praška za pecivo Dolcela By Podravka


ZA NADJEV
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
100 ml mlijeka

2 žlice ruma

2 bjelanjka

Za premaz:

20 g maslaca

ZA POSOPANJE

šećer u prahu

PRIPREMA

ZA PRHKO TIJESTO

Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.

Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.

Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35x30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.







Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.









ZA NADJEV

U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.




Posluživanje

Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.




Savjet

Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i posipati grubo nasjeckanim orasima.




Napomena

Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati, a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.

coolinarika.com