BAJADERA TORTA





1. način

Sastav:

1. sloj

- 300 g plazma keksa,

- 1 dl soka od narandže,

- 125 g putera,

- 125 g šećera u prahu

2. sloj

- 300 g mljevenih oraha,

- šoljica mlijeka,

- 125 g putera,

- 125 g šećera u prahu

3. sloj

- 2 pudinga od vanilije,

- 1/2 l mlijeka,

- 200 g šećera

4. sloj

- 500 ml vrhnja za šlag



Priprema:

1. sloj:

Sjediniti sve sastojke (300 g plazma keksa, 1 dl soka od narandže, 125 g putera, 125 g šećera u prahu) i staviti u kalup za tortu.

2. sloj:

300 g mljevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mlijeka, dodati 125 g putera umućenog sa 125 g šećera u prahu. Sve sjediniti i staviti preko prvog sloja.

3. sloj:

Skuhati 2 pudinga od vanilije u 1/2 l mlijeka i 200 g šećera. Ohladiti i sastaviti sa 125 g umućenog putera pa onda rasporediti po 2. sloju.

4. sloj:

Napraviti šlag i završiti tortu ovim slojem.

2. način:

- 7 jaja

- 250 g šećera u prahu

- 400 g mljevenog keksa

- 300 grama lješnjaka

- 250 g margarima (ili putera)

- 200 g čokolade

- 500 ml vrhnja za šlag



Priprema:

Umutiti dobro 7 jaja sa 250 g šećera u prahu. Dodati 400 g mljevenog keksa i 300 g pečenih, oljuštenih i samljevenih lješnjaka. Dobro umutiti 250 g margarina ili putera i dodati masi, a zatim podijeliti masu na 2 dijela.

Pola ostaje takav kakva jeste, a u drugi dio (drugu polovinu) dodati 200 g čokolade.

U kalup za tortu staviti prvo ovaj dio u koji je dodana čokolada (tamniji). Preko njega dolazi svjetliji dio i na kraju šlag.

Tortu je najbolje držati u zamrzivaču. Itvaditi je 5-10 minuta prije služenja da se malo “opusti”, kako bi se lakše rezala.

Napomena: Da bi granica između slojeva bila ravna i precizna, dobro je, ako imate vremena, nakon stavljanja jednoga sloja tortu staviti u zamrzivač da se uhvati korica, pa tek onda stavljati drugi sloj.

Preporučujemo da pogledate:

  • BOEM TORTA! OVA RASKOSNA TORTA PUNA LJESNJAKA I COKOADE! Boem je stvarno kralj među kolačima i ja ga obožavam jer je okus prženih lješnjaka nešto najfinije što mogu zamisliti.Pa evo i moje verzije. SASTOJC… Read More
  • VOĆNA TORTA! Slatko osveženje za sve prilike koje se jednostavno priprema. Sastojci Kora: 5 jaja 15 kašika šećera 15 kašika brašna 10 kašika vruće vode (… Read More
  • BAJADERA TORTA 1. način Sastav: 1. sloj - 300 g plazma keksa, - 1 dl soka od narandže, - 125 g putera, - 125 g šećera u prahu 2. sloj - 300 g mljevenih o… Read More
  • “FANTAZIJA TORTA” Tortu sam pravila vise puta, savrsena je… Sastojci 5 jaja 11 kašika šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 vrećice šlaga … Read More
  • OBAMA TORTA SASTOJCI biskvit 5 jaja 150g šećera 50 ml ulja 70 ml mlijeka 130g brašna glatkog 5 kašika kakaa 1 prašak za pecivo (adsbygoogle = wind… Read More
  • Švedska torta od badema Sastojci 100 g badema narezanih na listiće 200 g mljevenih badema 4 jaja (velika) 220 g šećera 100 ml slatkog vrhnja 250 g omekšalog maslaca (ads… Read More
  • TORTA SA ČOKOLADOM I KOKOSOM Sastojci Kokos biskvit: -3 bjelanjka -50g šećera ( kristal) -50g glatkog brašna -30g kokosovog brašna Čokoladni biskvit: -2 kom. jajeta -50… Read More
  • NAJLON TORTA USPIJEVA SVAKI PUT Sastojci: Kora: - 7 belanaca - 16 kašika šećera - 1 kašika limunovog soka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fil: - 1 … Read More
  • BRZA KREMASTA TORTA Za ovu tortu biće potrebno da pripremite i testo, ali ono se pravi izuzetno lako a peče kratko – tek petnaestak minuta (adsbygoogle = window.ads… Read More
  • FENOMENALNA NUTELLA TORTA. BEZ PECENJA. Sastojci Kora 250 g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;)) 40 g putera 100 ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin 30 g cokolade u prahu Fi… Read More