ŠTRUDLICE OD SMOKAVA
Prhke, mekane, punjene marmeladom od smokava i bademima.
Prekrasno i stvarno se tope u ustima!
SASTOJCI
Za tijesto
• 300g Pšeničnog oštrog brašna
• 150g maslaca
• 100g šećera
• 1 jaje
• 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev sa suhim smokvama i jabukom• 400g jabuka
• 150g suhih smokvi
• 1 žličica naribane narančine korice
• 45ml svježe iscijeđenog soka od limuna
• 55g šećera
• 1/2 žličice cimeta
• 50g oguljenih badema
PRIPREMA
Tijesto
• Ohlađeni maslac narežite na tanke listiće i stavite u višu posudu. Dodajte šećer, jaje i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte da postane kremasto.
• Dodajte brašno, sitno mljevene bademe, sol i miješajte dok ne dobijete smjesu ravnomjerno zrnate strukture. Dodajte vrhnje, još kratko izmiješajte, pa domijesite rukom. Dobiveno tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Formirajte ga u loptice i stavite u hladnjak na 1-2 sata.
Nadjev sa suhim smokvama i jabukom
• Smokvama odstranite peteljke, prelijte ih vrelom vodom, pustite ih da se namaču 10-15 minuta, pa ih ocijedite. Jabuke ogulite, očistite i naribajte na krupni ribež. Stavite ih u posudu, pospite šećerom i stavite na srednju vatru.
• Pirjajte dok sva tekućina koju
puste jabuke ne ispari, pa stavite sa strane da se ohladi. U električnoj sjeckalici dobro usitnite bademe. Dodajte ocijeđene smokve i ponovo dobro usitnite. U sjeckalicu dodajte pirjane jabuke, cimet, limunov sok, limunovu koricu i još kratko izmiješajte.
• Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 30-45 minuta kako bi se ohladila i povezala.
coolinarika.com