MLJEVENO MESO S POVRĆEM U BIJELOM UMAKU I KUPUS SALATA!



Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept jamčim da će uživati u kremastom okusu, a ujedno će meso i prilog imati na jednom mjestu. Vrlo ukusno, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način (poput svježe salate u dane ranog ljeta) uživanje će biti potpuno.


Sastojci
Mljeveno meso s povrćem
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krumpira
1 velika ili 2 manje mrkve


2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 jušne žlice mekog brašna
4 žlice ribanog parmezana
po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
4 kriške dimljene pancete (slanine)
1/2 dl jabučnog octa
1 dl ulja

1 čajna žličica papra

1/2 čajne žličice kumina (kima)

po potrebi i ukusu soli

3 žlice tople vode

Priprema

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

1.

Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.

2.

Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.

3.

Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.

4.

U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh








staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.

5.

Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.

Salata

1.

Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.

2.

Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.

3.

Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.

coolinarika.com