Karamel. Zaista poseban delikates!



MOŽETE GA KORISTITI ZA PRELJEV SLADOLEDA, KOLAČA I VOĆA.
SASTOJCI


200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
(po želji) prstohvat morske soli
PRIPREMA
1. Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško
moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne
počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući
tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti
gorak.


2. Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer
će prskati. Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio
u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok
se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3. Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav
karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije.
Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
5. Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja
(mislim tjedan dana).
6. UPDATE: danas sam ga pravila opet, ali sam htjela pokušati s malo drugačijim omjerom sastojaka. Dakle, otopila sam 180 g šećera, dodala sam 200 ml slatkog vrhnja (zagrijanog do 80°C - to je kad se na površini počne stvarati tanka kožica), i odmah poslije vrhnja dodala sam i 15 g maslaca. Rezultat: karamel je puno kremastiji i mekši. Nakon što se ohladio na sobnoj temperaturi, bio je dosta gust, u hladnjaku se još dodatno stisne, ali je opet dovoljno par sekundi u mikrovalnoj da postane opet tekuć, ako vam treba kao preljev za sladoled i sl.
Posluživanje

Stajanjem će se karamel zgusnuti, pa ga po potrebi, ako ga koristite kao preljev, zagrijte par sekundi u mikrovalnoj.

coolinarika.com

Preporučujemo da pogledate:

  • TOBLERONA Nešto brzo i jako ukusno! Sastojci · 150 gr margarina ili maslaca · 200 gr čokolade · 2 kašike meda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push… Read More
  • CRNA PITA Kolač za čokoljupce. Mojima omiljen, a provjerite sami da li se Vama sviđa. Sastojci Tijesto · 15 dag margarina · 6 jaja · 25 dag šećera · 30 dag bra… Read More
  • KRASNA KOKOS BAJADERA. Evo još jednog posnog kolača sa keksom i kokosom, pogodnog za posne slavske trpeze. Jednostavna za napraviti, jako dekorativna i ukusna i još bez peč… Read More
  • FANTASTIČNI ČOKOLADNI TULJCI ... mmmmm !!!!! :)) Sastojci Sastojci za tijesto: 350 g brašna 180 g maslaca 150 g šećera u prahu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({… Read More
  • MEKANI I UKUSNI. ZAPOČNITE JUTRO UZ OVE DIVNE SLANE UŠTIPKE. Recept bez greške, odlican, brz dorucak! Sastojci 1 casa gustog jogurta (200ml) 2 jaja 1 paket praska za pecivo 1 kasicica soli (adsbygoogle = wi… Read More
  • KOLAC SA UKUSOM NARANDZE. BEZ BRASNA. Nikada nisam pravila kolac sa jajima bez brasna, jesam sa belancima, ali sa celim jajetom nisam, ovo je prvi put i zadovoljna sam ukusom. Ovo je za … Read More
  • NIKAD UKUSNIJE PIROŠKE! Piroške Sastojci kvas 1 vrečica suhog kvasca 1,5 dl toplog mlijeka mala žličica šećera velika žlica glatkog brašna (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More
  • BRZE CRNO BIJELE KOCKE Jedan brzi kolac koji se i kod svecanijih prilika nekako moze prosuljati ;) Biskvit je jako brzo gotov, cak se i jaja ne mora odvajati...a krema se … Read More
  • MASCARPONE MINI ROLICE SASTOJCI Biskvit • 3 jaja • 1 zumance • 75 gr secera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); • 75 gr brasna • 15 gr gustina • 1/2 … Read More
  • BRZE ČOKOLADNE KOCKE Brzi čokoladni kolačlć....brownies biskvit,čokoladna muss kema,džem od brusnica,šlag. Sastojci biskvit: · 100 g šećera + 1 vanilija burbon šećer · 10… Read More