ELEGANTNA CIGLA (REFORMIRANA TORTA)
SASTOJCI
kore
9 kom bjelanjaka
35 dag šećera u prahu
40 dag mljevenih prženih oraha
1, 5 žlica krušnih mrvica
1, 5 žlica oštrog brašna
krema
9 kom žumanjaka
25 dag šećera
20 dag plemenite
60% čokolade
3 -4 žlice jake crne kave
25 dag maslaca
PRIPREMA
za kore izmiksajte, prvo bjelanjke sa šećerom, pa dodajte oraha, brašno i krušne mrvice.
Obložite dva ista pleha pek – papirom, izlijte na svaki otprilike istu količinu smjese.
Pecite oko 8-10 minuta na 180°C. Ohladite kore dobro. Svaku koru izrežite na tri uske približno iste trake.
Za kremu tucite na pari žumanjke sa šećerom i kad se zgusne, dodajte natrganu čokoladu, kad se sve lijepo otopilo, ohladite.
Maslac izradite i dodajte u kremu, dodajte i kavu.
Nadjevajte tortu, tako da redate kremu i kore sve dok ne potrošite sav materijal.
Tortu sa svih strana omažite ovom
kremom, trebalo bi je biti dosta za cijelu tortu. Ukrasite po želji. cijela torta
POSLUZIVANJE
Tortu možete raditi i u okruglom kalupu, ali tada bi trebali ispeći minimalno 4 -5 kora. na okruglo izrezanom peki papiru.
Može se raditi i od badema i oraha, pola pola, ali u originalu idu orasi. Također se orasi mogu sjeckati, umjesto samljeti. Volim ovaj način pripreme, toliko je brza da sam je napravila u pauzi između pečenja i kruha…dok se dizalo tijesto za kruh. Tortu preko noći ostavite u hladnjaku da kore odmeknu i to je to, nema govora, jedna od boljih torti, izuzetna torta!
coolinarika.com