ČUPAVA PITA OD JABUKA



Mnoge od nas oduševljava i sama pomisao na omiljeni kolač. Pri tome najčešće pomislimo na kolače koje su vješto i s mnogo ljubavi pripremale naše bake ili majke-često i napamet,bez pomoći napisanih recepata.


Ovo je jedan od takvih kolača-nejjednostavnija pita s jabukama ili višnjama. Nakon dugogodišnjeg
traženja i isprobavanja raznih recepata,ovo je za mene najbolji recept-fina i prhka kora,hrskavi posip i puuuno jabuka(višanja).
Sastojci NADJEV:
2 kg očišćenih i naribanih jabuka
oko 200 gšećera
vanilin šećer
krušne mrvice
cimet sok od 1/2 limuna
ZA TIJESTO:


300 gbrašna
150 gšećera
2jaja
200 gmargarina
prsohvat soli
ZA POSIPANJE:
300 gbrašna
150 gšećera
1vanilin šećer
200 gmargarina
Priprema
Oguljene i naribane jabuke dinstati oko 15-tak minuta.Dodati šećer,cimet i limunov sok. Količina šećera ovisi o jabukama i njihovoj kiselosti. Na početku usipati oko 100 g šećera,promiješati i nakon isprobavanja dodavati još šećera.
U gotove jabuke usipati krušnih mrvica da se dobije čvršća masa. Mrvice isto dodavati postepeno i miješati dok ne procijenite da je dovoljno. To naravno isto ovisi o tome koliko su jabuke "pustile" soka. Nadjev ohladiti.
Spojiti suhe sastojke za tijesto,ubaciti narezani margarin sobne temperature i rukama utrljati da se dobije mrvičasta struktura. Dodati jaja i zamijesiti tijesto. Tijesto ne mijesiti predugo jer će nakon pećenja biti žilavo.
Razvaljati ga u veličini lima,malo pobrašniti,preklopiti na pola i prebaciti u lim(vel. 27x38). Staviti u ugrijanu pećnicu i zapeći 10-tak minuta. Na zapečeno tijesto posipati tanak sloj krušnih
mrvica i premazati ohlađenim jabukama.
Mrvice se posipaju da se donja kora ne raskvasi i previše omekani zbog veće količine jabuka.
Napraviti POSIP:
brašno,šećer,vanilin šećer i margarin utrljati da se dobije mrvičasta masa. Posipati preko jabuka i staviti peći.
Ja još posipam i sa malo kristal šećera(zahvatim 1-2x prstima šećer) jer onda te mrvice budu još hrskavije nakon pečenja(prema savjetu Golog kuhara). Peći oko 50-55 minuta.

Pečeno izrezati na kocke i po želji posipati sitnim šećerom. Ja obično ne posipavam,ali zbog slikanja sam kolač malo "ušminkala" sa sitnim šećerom. Može se raditi i manja pita,samo treba prepoloviti sastojke.

Radim ju i sa višnjama, a najčešće je to kombinacija-pola lima sa jabukama, a pola sa višnjama.

coolinarika.com

Preporučujemo da pogledate:

  • Ljetna torta Lagana i osviježavajuća ljetna torta koja se ne peče Sastojci biskvit 300g keksa + 50g šećera 100g badema 150g maslaca sok jedne naranče fil 800g… Read More
  • PILEĆI FILE U TIJESTU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ovo je san snova :) SASTOJCI ZA TIJESTO: 500 g brašna 300 ml vode 50 g putera 2 kes… Read More
  • KOKOS-ČOKOLADNA FANTAZIJA! Najprije kuham kremu. SASTOJCI 1 l mlijeka 1 puding sa okusom slatkog vrhnja 60 gr gustina 8 jušnih žlica šećera 100 gr mljevenog kokosa (a… Read More
  • LEDENE KOCKE Jako fin, kremast i ukusan kolač :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Za biskvit 8 kom bjelanaca 8 kašika š… Read More
  • SOČNI KUGLOF Sastojci Prhko tijesto 200 g pirovog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 žlica kakaa u prahu 80 g šećera u prahu 1 vanilin šećer 1 prstohvat … Read More
  • PRAZNIČNA PIZZA MENE JE ODUŠEVILA LAKOĆA IZRADE A EFEKAT KOJI SE DOBIJE NE MOŽE SE RIJEČIMA OPISATI Ona je primer kako uobičajena, oko koje se uloži samo malo više … Read More
  • ŠUŠKAVA TORTA samo za specijalne prilike - za praznike i rođendane SASTOJCI Kora: 8 belanaca 350 gr šećera 200 gr mlevenih oraha (adsbygoogle = wind… Read More
  • BELO MESO - IDEJA ZA 20MIN RUČAK Par sekundi, po par sekundi, par minuta, po par minuta /ukupno 20 minuta/ i bogovski ručak. Kada sam recept videla u jutarnjem programu, jedne n… Read More
  • FILOVANA POGACA Divna pogaca obogacena filom od sira ... SASTOJCI 450g brasna 125ml mljeka (toplog) 125ml vode 1 kocka kvasca (svjezeg) / pola kocke ili suho… Read More
  • PRELIVENI KOLAČIĆI SA GRIZOM SASTOJCI za tijesto mjera šolja 2 dl 2 kom jaja 1 šolja jogurta 1 šolja ulja 2 šolje griza 2 šolje brašna 20 g praška za pecivo 1 kom vanil… Read More