BRZO PECIVO ZA UŽINU ILI DORUČAK. MALIŠANI ĆE VAM BITI ZAHVALNI.



Ja sam ih nazvala krofnama, jer su bolje od bilo kojih drugih krofni e sad, ne vole ih svi u slanom obliku


PEČENE SLANE KROFNE!
Sastojci
250 g + 25 g brašna za hleb
125 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca
1 jaje
25 g otopljenog i prohlađenog putera
15 g šećera
200 do 250 g mozzarella sira
1 manja kašičica soli


50 g otopljenog putera
3 čena sitno iseckanog belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
Priprema
1.
Zagrejati mleko da je toplo ali ne i vruće, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
2.
U vanglicu prosejati brašno za hleb, dodati so, jaje, otopljen i prohlađen puter,šećer i nadošli kvasac i sve zamesiti, isipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta dodavajući po malo, ako je potrebno od onih 25 g brašna.
Testo treba da bude meko i ako je dobro umešeno treba da ima plihčiće po njemu.
Oblikovati ga u loptu,premazati ga sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
U zavisnosti od temperature u sobi možda će trebati više od sat vremena.

3.

Dok testo raste pripremiti sir, iseći veće kocke i ostaviti ih na stranu.

Sitno iseckati beli luk i peršun, puter otopiti i sjediniti sve zajedno.

4.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 većih ili 8 malo manjih delova. Ja sam podelila na 6 i svaki deo je oko 84g.

Premesiti testo i oblikovati u loptice.

Svaku lopticu rastanjiti vašim prstima i na sredinu staviti kocku mozzarella sir. Prstima zatvoriti dobro po dnu.

5.

Tako pripremljene krofnice staviti na pleh za pečenje, koji ste prekrili pek papirom.

Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu oko 45 minuta.

6.

Narasle krofne premazati sa polovinom pripremljene mase od putera i belog luka i peći ih u prethodno








zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta.

7.

Posle 15 minuta izvaditi ih, premazati sa ostatkom putera i belog luka i vratiti nazad u rernu i peći još 10 minuta, ili dok vam lepo ne porumene. Pazite da vam premaz ne izgori.

8.

Pečene krofne izvaditi iz rerne, staviti ih na žicu i ostaviti ih da se kratko prohlade.

Poslužiti ih tople sa jogurtom, kefirom, pivom ili šta već volite.

coolinarika.com