ZDRAVI DORUČAK ZA ODRŽAVANJE TEŽINE






Doručak na dijeti vrijedan je obrok koji neće pridonijeti debljanju. Na planu održavanja težine (kao i na planu brzog mršavljenja) postoje dvije opcije za doručak: obrok s ugljikohidratima i bjelančevinama, koji se temelji na ugljikohidratima i izvoru bjelančevina s vrlo malo ili nimalo masti,


te obrok od bjelančevina i masti, koji je bogat bjelančevinama i zasićenim mastima, ali ne sadrži ugljikohidrate. Opcija s ugljikohidratima i bjelančevinama i dalje je zdravija i treba je jesti najmanje pet puta tjedno.


DORUČAK 1 – UGLJIKOHIDRATI I BJELANČEVINE
Doručak s ugljikohidratima i bjelančevinama iz plana brzog mršavljenja i dalje je najvažniji. Sadrži
vrlo malo zasićenih masti, nemasne ili bezmasne bjelančevine i vlaknima bogat
Za ugljikohidratni element tražite namirnice koje su siromašne šećerom. Dobri su primjeri kruh od cjelovitog strašna, raženi kruh, kruh od nerafiniranoga organskog brašna, zobeni glaćići bez šećera ili žitne pahuljice od cjelovitih žitarica bez šećera, žríniierice zobena kaša. Ako vam nakon tri mjeseca na planu uirzavanja težine dosadi mazati džem ili žele bez šećera na kruh, umjesto toga namazati malo nemasnog margarina. Za bjelančevinu birajte namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo zasićenih masti. Obrano mlijeko ili nemastan prirodni jogurt, bijeli sir i sidi sir dobre su mogućnosti. Ako ste skloni slatkom, možete jogurtu bijelom siru dodati malo marmelade bez šećera.
DORUČAK 2 – BJELANČEVINE I MASTI
Obrok s bjelančevinama i mastima idealan je izbor za opušten doručak vikendom. Sastoji se od bjelančevina i zasićenih masti, a ne smije sadržavati ugljikohidrate. Međutim, zbog zasićenih masti
taj doručak e treba jesti više od dvaput tjedno. Za bjelančevinu možete izabrati šunku, ribu, sir ili jaja. Jaja mogu biti pržena, kuhana ili pripravljena kao omlet. Kaj gana i kobasica odličan su izbor od kojeg ćete biti siti do ručka.
U pripravljanju tog obroka možete upotrijebiti nasti kao što je maslac, a možete jesti i vrlo masne namirnice kao što ie slanina. Jedite koliko želite pod uvjetom da doručak ne sadrži nimalo ugljikohidrata čiji je GI viši od 35. Budući da je taj doručak bogat masnoćama, važno je postići ravnotežu tijekom dana tako što ćete za ručak i večeru izabrati namirnice bogate dobrim ugljikohidratima, a siromašne zasićenim mastima.

brzoiukusno.blogspot.com