POGAČA. MNOGO UKUSNA.



MALO DRUGAČIJA IZVEDBA ALI ZATO MNOGO UKUSNA.
Potrebno je:
5 dcl mleka


1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
6 kašika ulja
2 kašičice soli
850 gr brašna


Za premazivanje:
100 gr putera
1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika mleka
Priprema:
U 5 dcl mlakog mleka staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suvog kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 6 kašika ulja, so i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje podeliti na 4 dela, razvaljati svaki deo u krug prečnika 20 cm. Premazati 3 kruga sa razmekšalim puterom. Zadnji krug ne premazivati.

Sva 4 dela zajedno razvaljati u krug prečnika 40 cm i premazati preostalim puterom.

Krug iseći na kockice od 5 cm i redjati bez nekog reda ( nabacati) u kalup prečnika 26 cm, prethodno podmazan puterom ili obložen papirom.

Ostaviti pogaču da nadolazi 40 minuta, premazati sa umućenim 1 žumancetom, 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka.

Peći pogaču na 170 stepeni 40 m