PITA OD JABUKA, VANILIJE I KARAMELA.



Jabuke, vanilija, cimet i karamele mmmmmm…
Fantasticna je! Cisto savrsenstvo!


Sastojci
za okrugli kalup za pite 23-25 cm
· cca 200 g keksa po zelji
· 1/3 margarina
· 3 zlice secera


Karamel namaz:
· 1 vrecica karamela
· 50 - 100 ml nezasladjenog uguscenog mlijeka (unsweetened condensed milk)
Jabucni dio:
· 3 - 4jabuke nekoliko zlica secera (ovisno o slatkoci jabuke)
· Malo cimeta
· malo limunovog soka
· par zlica krusnih mrvica
Krema od vanilije.
· 1 puding od vanilije bez kuhanja
· 250 ml mlijeka
· 250 ml slatkog vrhnja
Za dekoraciju
· 250 ml slatkog vrhnja
Priprema

Zagrijte pecnicu na 190oC.

Kekse sameljite u multipraktiku i dodajte rastopljeni margarin i secer.

Kalup namastite i dobro utisnite smjesu keksa.

Pecite u pecnici na 190oC cca 5 – 8 minuta.

Ohladite.

Za karamel namaz zagrijte 50 ml uguscenog mlijeka, dodajte karamele i mijesajte na laganoj vatri








dok se karamele ne otope i namaz ne zgusne. Dodajte po potrebi jos uguscenog mlijeka. Prohladite.

Za jabucni dio jabuke ogulite, naribajte i prodinstajte sa secerom, limunovim sokom i cimetom na laganoj vatri. Dodajte pred kraj krusne mrvice. Prohladite.

Namazite podlogu od keksa prvo s karamel namazom, a zatim s jabukama.

U posudi izmiksajte instant puding s 250 ml mlijeka i 250 ml slatkog vrhnja i izlijte na jabuke.

Istucite slatko vrhnje i prelijte preko pudinga.

Dobro ohladite (najbolje je pustiti da “prenoci” u frizideru da keksi omeksaju a krema se dovoljno stisne)

coolinarika.com