ORGINALNI RECEPT ZA (BAJADERA TORTA )



Možda će vam se učiniti komplikovano, ali vjerujte nije uopce.
Prekrasna torta i djeluje jednostavno za napraviti.
Sastojci


Biskvit
8 jaja
8 zlica kristal secera
3 zlice kakaa
5 zlica ostrog brasna
Nadev
300gr mlevenog keksa plazma
300ml mlakog mleka
250gr maslaca
250gr secera u prahu
150gr proprzenih mlevenih lesnika


2 paketica vanilin secera
Glazura
5 zlica secera
5 zlica mleka
5 zlica vode
1 zlica ulja
20gr maslaca
4 zlice kakaa
Priprema
Priprema biskvita
1. U šam od bjelanaca i šecera dodaj žumanca i lagano špatulom umiješaj prosijano brašno i kakao.
2. Peci u kalupu na papiru za pecenje i peci u zagrijanoj rerni na 180 C dok se biskvit ne odvoji od
stranice kalupa. Ohladi i isjeci na 3 dijela.

Priprema nadjeva

1. Nadjev pripremi tako što ceš pjenasto umutiti maslac sa šecerom u prahu, te dodati mu keks koji si

prelio/la sa mlakim mlijekom i u koji si dodao/la vanilin šecer.

2. U ovu smjesu dodaj mljevene lješnjake koje si prije toga malo propržio/la u tavici (bez masnoce).

3. Prerezani biskvit nafilovati i ostaviti ga oko sat vremena u frižideru da se nadjev stegne.

Priprema glazure

1. U meduvremenu pripremi glazuru od pomenutih sastojaka (sve zajedno stavi u posudu i zagrij do

vrenja), te mlakom glazurom prelij tortu i ostavi je par sati u frižideru, da se i glazura stegne.

Posluživanje

gore napisani recept je kopija originala

na slici torte koju sam napravila je sve isto kao u originalu sem glazure koja je mix tecne slatke pavlake sa gorkom cokoladom (250ml – 300gr srazmerno)

PS:

Kalup precnika 26cm.

coolinarika.com