MLIJEČNE PUTAR ŠTANGICE



Savršene, neodoljive, mirišu na još…
Vjerujte na riječ, ovo je nešto posebno…. Priprema više nego jednostavna, a sastojke relativno svaka kuća uvijek ima.


Sastojci:
tijesto:
1 vrećica kvasca
1/2 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
60 dag glatkog brašna
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 žličica soli
1 jaje
premaz:
2 žlice hladnog mlijeka
1 žutanjak
Priprema:
Otopite maslac u mlijeku. Otopite kvasac u mlakoj vodi. Pomiješajte brašno, šećer, sol, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem. Mutite nastavcima za tijesto dok se sastojci dobro ne sjedine. Dobit ćete vrlo meko, svilenkasto tijesto. Pokrijte krpom i pustite da se diže oko sat vremena, ili dok mu se volumen ne udvostruči.
Dasku pospite obilato brašnom, na nju istresite tijesto, sasvim nježno ga premijesite. (ne želite biti okrutni s onim što ćete kasnije jesti. Podijelite tijesto na 10-12 kuglica.Od kuglica razvucite nepravilne oblike koje oblikujte zarolane štangice. Složite ih u papirom obložen pleh. Pustite ih da se dignu. Svaku štangicu premažite hladim mlijekom u kojem ste razmutili jedan žumanjak. Pecite na 230°C oko 10 minuta. Štangice ispečene.
Posluživanje:

Ovo pecivo je jako mekano i odlično za doručak u krevet…. Probajte s marmeladom.

coolinarika.com