LISNATA POGAČA SA SIROM I JOGURTOM.



Veoma ukusan i dekorativan!
Sastojci


Za testo:
1 kg (+100 gr) brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kockica (40 gr) svežeg kvasca
2 dl mleka
2 dl jogurta


2 dl vode
1 dl ulja
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
Za premaz:
200 gr maslaca
200 gr krem-sira (ili nekog drugog, mazivog)
1 kašičica soli
I još:
žumance, 4-5 kašika ulja, susam
Priprema
1.
U 2 dl toplog mleka, staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrviti kvasac, promešati pa ostaviti na toplom mestu da se aktivira.
2.
Za to vreme, brašno (1 kg) prosejati i pomešati sa praškom za pecivo.
Jogurt, vodu i ulje smlačiti, usuti u činiju za mešenje, staviti šećer i so, aktivirani kvasac i postepeno dodavati brašno, pa umesiti meko testo.
Činiju sa umešenim testom prekriti krpom i ostaviti na toplo mesto, najbolje u zatvorenu rernu, da se diže pola sata.

3.
Omekšani maslac izmešati sa sirom (ja sam kasno izvadila maslac iz frižidera pa sam teško sjedinila maslac i sir, ali to ništa ne smeta - druga varijanta je da se testo premaže sirom a hladan maslac narenda preko toga)

4.

Podlogu za mešenje pobrašniti i oklagijom razvući testo na debljinu od pola prsta (oko 60x40 cm). Opseći krajeve ako su neravni.

5.

Celu površinu testa pemazati mešavinom maslaca i sira.

6

Zatim iseći testo na trake, po širini, kod mene je bilo osam traka širine oko 7 cm.

7.

Pleh (32 cm) postaviti pek papirom.

Urolati jednu traku i postaviti je na centar pleha.

8.

Zatim uzimati traku po traku i naslanjati je redom, na kraj od prethodne trake (znači, samo prva rolna je urolana, posle se samo prenose trake i "lepe" u krug). To je malo masno i neuredno, ali ništa se to ne vidi kad se pita ispeče ;)

9.

Smotanog puža premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, posuti susamom i staviti u ugrejanu rernu da se peče dok ne porumeni, na 180 stepeni (najbolje je da vreme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj rerni).

coolinarika.com