TULUMBE.



Ovo je tradicionalni bosanski kolač. Najbolji starinski recept koji će vas oduševiti.
SASTOJCI



TIJESTO

4dcl vode

1 filđan ulja

25dkg brašna

5 jaja

AGDA

80 dkg šećera

4 dcl vode

1 lumun

Ulje

3/4 l ulja

PRIPREMA



TIJESTO

Zakuhati vodu i ulje. Dodati brašno i napraviti kao puru /žgance/.

Ohladiti.

U ohlađeno dodavati jaja, jedno po jedno.Naredno jaje dodavati tek kada je predhodno jaje potpuno sjedinjeno sa tijestom / ja to radim jednom rukom /.

AGDA

Kuhati šećer i vodu do potrebne gustoće. Dodati kriške limuna i pustiti da se ohladi.

POSTUPAK RADA

Zagrijati ulje i u njega stavljati komade/tulumbe/ . Komade napraviti putem šprice ili vrečice sa nastavkom.peći , tulumbe se same okreću u vrućem ulju. Pržiti dok dobiju lijepu zlatnu bolju. Vaditi
tulumbe i stavljati u hladnu agdu. Pržiti narednu količinu. Tulumbe budu u agdi dok se ne ne isprži/ispeće/ nova količina. Tulumbe složiti u posudi , preliti sa ostatkom agde, limunima i staviti u frižider.

PS:

Za one koji nemaju fildzan za mjeru i ne znaju koliko je to u dl, evo da napisem da je to 1/2 dl ulja.

coolinarika.com