ŠAMPITA. JEDNOSTAVNO I BRZO, SVEGA IDE PO 6.



Ova danas je maksuzija za mog svekra. A ne da je voli, nego je baš vooooliii
SASTOJCI
6 kom jaja
6 kašika šećera


6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
ZA AGDU
24 kašike šećera
200 ml vode


PRIPREMA
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen.
Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti.
Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje.
Dok se ovo peče u šerpu
stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode. Stavite na vatru da prokuha, promiješajte par puta.
Dok čekate da agda prokuha (a i patišpanja se još uvijek peče) mutite bjelanca. Moraju biti dobro umućena, kad izvrnete zdjelu naopako, ne smije da ispadne.
Za to vrijeme patišpanja dobija svoju lijepu boju.
Čim agda provri, neka vri još 2-3 minute, ne više i odmah je onako vruću polako sipajte u zdjelu sa umućenim bjelancima, ne prestajući mutiti. Mikser nek radi na najjačoj brzini, cijelo vrijeme miješajte dok se sve to ne izjednači.
Izvadite patišpanju iz rerne, i ovo lagano prelijte po površini, ravnomjerno rasporedite i malo zagladite gornju površinu. Vratite još malo u rernu, da se zapeče. Nekih 2-3 minute.
Savjet više – Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče patišpanja. I isto tako mutite što više kad dodate agdu.
Ukoliko mislite da će se pojesti taj dan (ako imate goste i sl.) pravite je ovako, ali ako će vam stajati dan-dva, onda na
kraju u bjelanca dodajte 2-3 kapi limuna, tek toliko da se ne ušećeri.
Posluživanje
Eh sad dodajem komentar. Merium je pravila, kod nje je patišpanja suha, nije upila onaj šećer (agdu) iz bjelanceta.
Sačekala je da se ohladi patišpanja, pa na to dodala ovo umućeno bjelance. Tako ćete izbjeći efekat mokre patišpanje ako se nekom tako svidja.
Po receptu vruće bjelance ide direktno na vruću patišpanju (zato se i tako brzo napravi jer nema čekanja ni praznog hoda), ali eto ako neko voli da “suhlje”, nek ovako proba.
coolinarika.com

Preporučujemo da pogledate:

  • NOCNE GUZVARICE. FANTAZIJA OKUSA. Odlicna guzvara koja se priprema navecer a pece ujutro, vruca uz jutarnju kafu...mmm, fantasticno!!! SASTOJCI 600 g brasna 100 g secera (adsbygo… Read More
  • CRNO BIJELI KEKSIĆI. Izgledaju savrseno i dekorativno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI Tijesto za cca 20 keksića • 250 g brašna • Prst… Read More
  • FOR HER. Kolač izgleda odlično. Sastojci 10 bjelanjaka 250 g šećera 300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka ) 3 žlice brašna 1 prašak za pecivo (ad… Read More
  • JUTARNJA ROSA MORNING DEW.1 Savršenstvo bez mane. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 gr. margarin 1 šolja šečera (250 ml šolja) 3 jaja + bje… Read More
  • BANANKO TROKUTI. Ovi trokuti će sigurno razveseliti vaše mališane, a ni odrasli im ne mogu odoljeti… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJ… Read More
  • SOČNI KUGLOF OČAS POSLA. Jako sočan, ukusan i mirisan kuglof. Mramorni kuglof sa sirom. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prhko tijesto 200 … Read More
  • NUTELLA IZNENADJENJE. Divni prhki keksici sa mekim punjenjem od nutelle! SASTOJCI 2/3 solje nutelle 1/2 solje ili 65 gr secera u prahu (adsbygoogle = window.adsbygoog… Read More
  • FENOMENALNA KREM PITA. Nikada ne pecem koru za krem pitu, vec stavljam keks. Ovako je mnogo brze. SASTOJCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); • oko … Read More
  • MRAMORCICI-MARMORCICI. Zasto kolacici moraju biti svi "pod liniju", hajmo napraviti unikate. SASTOJCI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TIJESTO 250… Read More
  • NAJLJEPŠE OBLATNE SA PLAZMA KEKSOM. Potrebno je: 1 pakovanje velikih oblandi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 gr šećera 3 čaše ( čaša od 2 dcl) kisele pavl… Read More